Matcha controleren kwaliteit groen kleur

Hoe kies je de perfecte matcha? 8 manieren om deze te herkennen.

Hoe kies je de beste matcha wanneer je nog niet vertrouwd bent met dit groene goud? Onderstaande tips helpen je om snel te weten te komen of matcha van goede kwaliteit is.

 

1. Beoordeel de kleur

Eén van de makkelijkste manieren om om de matchakwaliteit te beoordelen, is het kijken naar de kleur. Bij de oogst van kwalitatieve matcha thee, worden de theebladeren enkele weken voor de oogst overschaduwd, waardoor het chlorofylgehalte in de theebladeren aanzienlijk verhoogd. Dit zorgt ervoor dat het matchapoeder een diepgroene kleur krijgt. Heeft de matcha een geelachtige kleur? Dan is de kwaliteit beduidend minder.

 

2. Test de structuur

De regel is simpel. Hoe fijner het matchapoeder, hoe hoger de kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat de matcha super goed oplost in water. Dit kan je makkelijk testen door je vinger in het matchapoeder te deppen, waarna je een lijn tekent op een stuk papier. Hoe langer je de lijn kan maken, hoe fijner het poeder.

 

3. Ruik eraan

De geur van matcha zou verfrissend, groen, en grasachtig moeten ruiken. Ruik je echter iets wat hier totaal niet mee in de buurt komt? Dan is de kwaliteit waarschijnlijk niet goed. 

 

4. Bekijk de verpakking

Matchapoeder zou geen contact mogen hebben met vocht of zonlicht. Zitten er doorzichtige elementen in de verpakking? Is de verpakking gemaakt van dus materiaal? Of is de verpakking niet helemaal gesloten? Dan is dit een teken dat de matchakwaliteit niet gegarandeerd kan worden. In deze omstandigheden zal de matcha snel bederven en zijn gezondheidsvoordelen verliezen. 

 

5. Proeven

Matchapoeder van goede kwaliteit is niet bitter. De smaak wordt omschreven als "umami" en zou zacht en verfrissend moeten zijn. Proeft jouw matchapoeder heel erg bitter? Dan heb je waarschijnlijk matcha van de latere oogst, waardoor de kwaliteit daalt.

 

6. Land van herkomst

Wanneer je matcha aankoopt, is het belangrijk om het land van herkomst na te kijken. De hoogste kwaliteit van matcha is terug te vinden in Japan. 

 

7. Vergelijk de prijs

Niet altijd even accuraat, maar toch iets om even te bekijken. De prijs van hoogwaardige matcha, is altijd hoger dan de prijs die je kan terugvinden in de supermarkt. Hier zit het verschil dan weer in de smaak en kleur!

 

8. Certificaat?

Kijk altijd na of je een bio-certificaat kan terugvinden. Het biolabel is een Europees label dat verplicht is voor alle biologisch geproduceerde goederen. Om dit label te verkrijgen moet men voldoen aan strikte regels en afspraken omtrent biologische landbouw, verwerking en verkoop. 

 

Succes!

Terug naar blog

Matcha en meer...