Matcha, een rijke bron van antioxidanten EGCG - Kansha Matcha

Matcha, een rijke bron van antioxidanten EGCG

Matcha-thee is een rijke bron van catechines. Het onderscheidt zich van alle andere antioxidanten door zijn specifieke eigenschappen bij het neutraliseren van de activiteit van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn ongepaarde zuurstofatomen die in het lichaam circuleren en gezonde moleculen aanvallen, dragen bij aan de ontwikkeling van hart-, oog-, hersen- en huidaandoeningen en de meeste soorten kanker (!). De vorming van vrije radicalen wordt versneld door bijvoorbeeld chronische stress, ze komen ook in het lichaam terecht via gefrituurde of gegrilde voedingsmiddelen en met vervuilde lucht.

Antioxidanten ondersteunen het immuunsysteem permanent, verminderen het risico op atherosclerose, hebben een antibacteriële en antivirale werking en verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Ze spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de huid tegen schadelijke zonnestraling. Een derivaat van catechine, EGCG genaamd, dat aanwezig is in matcha, is een bijzonder sterke antioxidant. Deze organische verbinding heeft een sterke anti-tumor-activiteit en is een antioxidant die 100 keer sterker is dan vitamine C.

Omdat we hele gemalen theebladeren consumeren, is het drinken van een kopje matcha het equivalent van 10 kopjes gewone groene thee in termen van antioxidantgehalte. Door hun impact voelen we ons gezonder en worden verouderingsprocessen vertraagd. In verse groenten en fruit zitten grote hoeveelheden antioxidanten, maar matcha bevat hun hoogste concentratie op de ORAC-schaal!

(Bron: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic en Hydrofiele antioxidantcapaciteiten van Common Foods in de VS.)

 Matcht als superfood boordevol antioxidanten

Terug naar blog

Matcha en meer...