Alles over matcha

Wat is matcha?

Matcha is een groene thee uit Japan gemaakt van een uniek groen poeder. Het staat bekend als een superfood o.w.v. zijn vele gezondheidsvoordelen. Het bevat immers zeer veel antioxidanten, verhoogt je concentratievermogen en geeft je meer energie.

Wat is matcha? Matcha is een groen thee poeder uit Uji, Japan. Boordevol antioxidanten en zeer gezond. Het heeft de typische umami smaak.

Hoe smaakt matcha?

Matcha van een goede kwaliteit heeft de typische umami smaak; een volle, zoete en hartige smaak. Het aminozuur ‘L-Theanine’ geeft deze thee zijn karakteristieke smaak en wordt geproduceerd tijdens het belangrijke schaduwproces. Matcha van mindere kwaliteit bevat minder L-Theanine waardoor de smaak van je matcha thee wat bitterder wordt.

 

Is Matcha gezond?

Matcha heeft verschillende gezondheidsvoordelen met als regel; hoe hoger de kwaliteit van de matcha, hoe hoger deze voordelen. Hoe je deze kwaliteit kan controleren leggen we je wat verder uit in dit artikel, eerst even de 7 meest bekende gezondheidsvoordelen op een rij:

  • Matcha zit boordevol antioxidanten.
   Deze stof vernietigt vrije radicalen die kankers en hart- en vaatziektes kunnen veroorzaken. Verder wordt je cholesterolgehalte verlaagd en zorgen de antioxidanten ervoor je lichaam jong en gezond te houden. Met name het unieke antioxidant EGCG -ook wel catechinen genoemd - draagt hier sterk aan bij en is overvloedig aanwezig in matcha thee.

  • Matcha verhoogt je metabolisme.
   En dit komt je vetverbranding ten goede want als je wat wil afvallen of je gewicht onder controle wil houden kan matcha je hierbij helpen. Matcha houdt de bloedsuikerspiegel in balans wat bevorderlijk is voor je de stofwisseling en de verbranding van calorieën.

  • Matcha verbetert je concentratievermogen en je geheugen. 
   De L-Theanine zorgt voor een verhoging van dopamine en serotonine, ook wel de gelukshormonen genoemd. Naast een verbeterde werking van je hersenen zal je je in het algemeen wat beter in je vel gaan voelen wanneer je regelmatig matcha thee drinkt.

  • Matcha geeft je een energieboost.
   De hoeveelheid cafeïne in matcha is slechts 25% van deze in een tas koffie. De combinatie met L-Theanine zorgt voor een 4 tot 6 uur durende gelijkmatige en kalme energiestroom, wat aangenamer zal aanvoelen dan de pieken die voelbaar zijn na het drinken van een tas koffie.

  • Matcha heeft een kalmerende werking.
   Naast het verhogen van je energie werkt matcha -ook weer door het aminozuur L-Theanine kalmerend en rustgevend en heeft het een positief effect op stress en angstgevoelens.

  • Matcha versterkt je immuunsysteem.
   Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken. Tevens bevat matcha een hoge dosis van het pigment chlorofyl wat een zuiverend effect heeft op je lichaam. Ideaal wanneer een lichamelijke gezondheid belangrijk voor je is.

 

Hoe wordt matcha gemaakt?

Matcha wordt gemaakt door het stomen, drogen en vermalen van de theeblaadjes van de Camellia Sinensis, een jonge in de schaduw gegroeide theeplant die zijn oorsprong heeft in Zuidoost-Azië. De blaadjes worden 1 maal per jaar met de hand geplukt en geselecteerd om de beste matcha te maken.

 

Hoe maak ik een matcha thee?

De traditionele manier om matcha te bereiden, komt van de Japanse theeceremonie. Gebruik hiervoor een Matcha Bowl (matcha kom), een bamboo whisk (bamboe klopper) en een bamboo spoon (bamboe lepel).

      • Doe 1 à 2 schepjes matcha (1,5 gram) met de bamboo spoon in een matcha bowl.
      • Giet er 100 ml niet-kokend water bij (70-80°C).
      • Meng het water en de matcha met de whisk in een M of W-vormige beweging .
      • In ongeveer 20 seconden zou de kom gevuld moeten zijn met een perfect jadegroene schuimlaag.
      • Je kunt nu meer water toevoegen als je jouw matcha minder sterk wilt.

TIP: Net als bij koffie drinken sommige mensen graag een sterke matcha-espresso, anderen geven er de voorkeur aan om meer water toe te voegen. Je kunt matcha ook mengen met bv. melk.

TIP: Beschik je nog niet over de benodigde materialen om een matcha the te maken? Ga dan voor deze handige Kansha Matcha Starter Set! (Tijdelijk met GRATIS 30 gram CEREMONIAL Premium matcha)

Kansha Matcha starter set met ceremonial matcha, een whisk, een bamboo spoon, matcha bowl en een whisk holder

 

Wanneer drink ik best matcha thee?

Matcha drink je best ’s ochtends of tussen de maaltijden door. Bij voorkeur niet na 18u ’s avonds vanwege het opwekkende effect van de cafeïne waardoor je mogelijk minder goed in slaap valt . Verder drink je matcha best niet op een lege maag maar als onderdeel van een gezond en gevarieerd ontbijt.

 

Waar kan ik matcha kopen?

Kwaliteitsvolle matcha koop je bij voorkeur in gespecialiseerde theewinkels of gemakkelijk en snel online bij Kansha Matcha. Je bent dan zeker van matcha met zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen. In vele supermarkten vind je (goedkopere) matcha terug maar deze zijn vaak van mindere kwaliteit waardoor de smaak bitterder zal zijn en de gezondheidsvoordelen minder door het lagere gehalte aan antioxidanten.

 

Wat is de beste matcha?

De beste Matcha die je op de markt kan vinden is het 'Ceremoniële' matchapoeder uit Japan, ook wel de ‘Premium Matcha’ genoemd. Deze wordt volledig met de hand geplukt en kan slechts 1 maal per jaar geoogst worden. De kwaliteit van deze matcha is merkbaar aan de intens groene kleur van het poeder, de zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak is zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.

 

Wat is de kostprijs van matcha?

De kostprijs van matcha poeder hangt af van de kwaliteit. Matcha wordt met de hand geplukt en hoe beter de kwaliteit hoe meer arbeidsintensief de productie was.

       • Ceremoniële matcha kost gemiddeld 30 euro voor 30 gram.
       • Traditionele matcha kost gemiddeld 20 euro voor 30 gram.
       • Culinaire matcha kost gemiddeld 8 euro voor 100 gram

 

Helpt matcha bij afvallen?

Uit onderzoek is bewezen dat matcha je helpt met afvallen en gewichtsverlies. Het antioxidant EGCG zorgt voor een verhoging van je metabolisme en vertraagt de aanmaak van vetcellen. Ander onderzoek toont aan dat deelnemers die elke dag groene thee rijk aan catechines dronken, in 12 weken significant meer gewicht verloren dan de andere deelnemers die geen thee dronken.

 

Lijkt Matcha op koffie?

Zowel matcha thee als koffie bevat cafeïne, echter de dosis verschilt sterk. Zo bevat een gemiddelde tas matcha thee (=1,5 gram matcha poeder) de helft minder cafeïne in vergelijking met een tas koffie, namelijk +/- 45 milligram.

Terwijl je na het drinken van koffie last kan hebben van een opgejaagd gevoel en hartkloppingen, heb je dit bij matcha thee niet. Dit komt door het aminozuur L-Theanine. Dit onderzoek toont aan dat deze stof een kalmerende werking heeft op je lichaam zonder je moe of suf te maken.

En het grootste verschil is uiteraard de smaak!

 

Bestaan er recepten met matcha?

Jazeker, met matcha kan je veel meer dan enkel en alleen thee maken! Op het web vind je talloze recepten met matcha poeder gaande van variaties op de traditionele matcha thee tot recepten voor koekjes, pannenkoeken en zelfs popcorn . In onze blogs vind je een selectie van de meest lekkere en gemakkelijk te maken recepten terug die we regelmatig aanvullen met nieuwe inspiraties.

 

Hoe bewaar ik mijn matcha?

Matcha poeder bewaar je best goed afgesloten in de verpakking op een koele en donkere plek. Een ongeopende verpakking kun je ongeveer 10 maanden op deze manier bewaren. Wanneer je matcha op de juiste manier bewaart blijven de kleur, geur, smaak en antioxidanten optimaal behouden.

 

Extra tips voor de ideale matcha thee.

      • Enkel matcha van goede kwaliteit geeft de perfecte schuimlaag.
      • Matcha zou je kunnen zeven alvorens het in de Bowl te doen voor een nog beter resultaat.
      • Ook zou je de Matcha Bowl en Whisk kunnen verwarmen met heet water alvorens je thee te bereiden.
      • Gebruik water van maximum 80°, bij voorkeur tussen 70° en 80°.
      • Experimenteer met de hoeveelheid water voor de optimale intensiteit.
      • Drink de Ceremonial Premium Matcha, maak cocktails met de Traditional Matcha en kook met de Daily Matcha (binnenkort in ons gamma).
      • Matcha is kostbaar, gemiddeld 1 euro voor 1 gram Ceremonial Premium matcha poeder. Wees alert voor aanbiedingen die hiervan sterk afwijken (bv. aan zeer verlaagde prijs).